torstai 28. toukokuuta 2020


Museon arki muuttui koronan vuoksi, osa 8: Museot avautuvat kesäkuun alussa!


Tervetuloa meille – vihdoinkin! Olemme huolehtineet asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta!


Museoiden ovet sulkeutuivat varsin dramaattisissa merkeissä maaliskuussa. Mutta nyt on jo nähtävissä valoa tunnelin päässä! Reilun kymmenen viikon jälkeen on mahdollista avata museot uudelleen ja näin tehdään myös Satakunnan Museossa, jonka kaikki toimipisteet eli Satakunnan Museon, Rosenlew-museo, Luontotalo Arkki sekä Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo avautuvat tiistaina 2.6.

Odotamme innolla museoiden avautumista, mutta sulkeutumisen aiheuttanutta koronaa ei todellakaan ole vielä lannistettu ja vaarana on edelleen sairastuminen. Tästä johtuen olemmekin noudattaneet ohjeistusta, jonka avulla voimme tehdä museovierailusta turvallisen niin asiakkaille kuin henkilökunnalle.

Tulemme seuraamaan tarkasti museokävijöiden määrää, joten meidän erilaisissa ja eri kokoisissa tiloissamme on turvallista liikkua ja oleskella. Turvavälistä kannattaa kuitenkin jokaisen asiakkaan huolehtia myös itse!

Ohjeistamme yleisöä


Aivan kuten kaupoissa tai muissa julkisissa tiloissa, ohjeistamme yleisöä turvallisesta käyttäytymisestä kirjallisesti. THL:n, Porin kaupungin ja Suomen museoliiton tuottamia ohjeita löytyy kaikista meidän museoistamme, mutta henkilökunnalta voi ja saa myös aina kysyä neuvoa.

Museoon saapuessa tarjoamme käsidesiä ja käsien pesu on suotavaa museoon tullessa ja sieltä lähdettäessä. Olemme myös lisänneet lipunmyyntitiskeille pleksisuojat, joten pääsylipun tai museokauppatuotteen osto on turvallista. Korttiostot ovat kaikin puolin suositeltavia.

Ohjeistuksia on lisätty museotiloihin runsaasti. Kuva Rosenlew-museosta, Leila Stenroos.

Koskeminen kielletty vai onko sittenkään?


Museotiloista on ikävä kyllä jouduttu poistamaan kaikki kosketeltava esineistö sekä sulkemaan leikkipaikat. Satakunnan Museon näyttelyissä olevat kosketusnäytöt ovat kuitenkin käytössä, mutta niitä ei saa käyttää paljain käsin. Näyttöjä voi käyttää kosketuskynällä, jollaisen saa lainaksi lipunmyynnistä. Oman kynän käyttö on myös sallittua. Lainakynät puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Kosketusnäytöt toimivat myös kertakäyttöisillä muovihanskoilla. Näitäkin tarjoamme asiakkaille museoon saapumisen yhteydessä.

Arkissa ollaan valmiina yleisöä varten. Kuva Martti Koski.

Tapahtumat tauolla, vaikka ei ihan kaikki nekään


No entäpä ne tapahtumat? Kesäkuun osalta kaikki museotapahtumat on peruutettu emmekä myöskään ota vastaan opastusvarauksia kesä-heinäkuussa. Omatoimiset ryhmät voivat tulla museokäynnille, jos tila ja sen hetken asiakasmäärä sen sallii.

Rakennuskulttuuritalo Toivossa järjestämme lasten työpajoja heinäkuussa tiistaisin ja torstaisin. Henkilökunta huolehtii, että pajatoiminta on turvallista.

Näyttelyissä vähän jotain uuttakin


Koronatauon aikana museon henkilökunta on työskennellyt ahkerasti, pääosin etänä. Osa henkilökunnasta on kuitenkin työskennellyt koko ajan museoissamme ja muun muassa uudistanut, puhdistanut ja kunnostanut näyttelyitä. Tästä voi lukea lisää vielä tällä viikolla, kun tiedotamme museoiden avautumisesta ja näyttelyistä.

Tule museoon ja vinguta jos jonkinmoista korttia!


Monista rajoituksista huolimatta Satakunnan Museossa ja sen kaikissa toimipisteisteissä on paljon nähtävää ja koettavaa. Tule siis meille, vinguta museokorttia, vilauta Satakunnan Museon ystävien jäsenkorttia, osta lippu kassalta ja muista, että meillä on myös paljon ryhmiä, jotka pääsevät museoon ilmaiseksi!

Ja museokaupoissa on luvassa mukavia kesätarjouksia!

Ihanaa kesää ja virkistäviä museokäyntejä toivottaa koko Satakunnan Museon henkilökunta.

Osa Satakunnan Museon henkilökunnasta ehti paikalle kuvattavaksi. Tervetuloa siis kaikkiin Satakunnan Museon museoihin tiistaista 2.6. alkaen! Kameran takana hääri Tommi Järvensivu.


keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Museon arki muuttui koronan vuoksi, osa 7: Mutkikasta luontokuvausta


Tässä blogikirjoitusten sarjassa työntekijät kertovat, millaisia muutoksia kevään 2020 koronavirus toi heidän töihinsä. Nyt työstään kertoo Luontotalo Arkin Martti.


Hei Sinulle ja kiitos tuhannesti kun ehdit kurkistaa pientä kirjoitelmaani.

Nimeni on Kosken Martti ja työskentelen Luontotalo Arkissa.

Keväisin energistä tekemistä ovat rytmittäneet ryhmävierailut opastuksineen, tapahtumat ja tilaisuudet sekä syksyn suunnittelu.

Tällä kertaa korona antoi erilaisen varjon keväthangille. Sellaisen muutoksen, mitä ei osannut kyynisimmissäkään ajatuksissa ajatella, ei varoa, ei valmistautua.

Peruutus, peruutettu, haluaisin peruuttaa...

Ei siirtämisen tuomaa jatkuvuutta, vaan ehdoton ja purkamaton sulku.

Hämmennys ja neuvottomuus tulivat valitettavan tutuiksi työkaluiksi.

Muutamien tuijotteluiden ja päänraapimisten jälkeen ryhtyi toimeen. Jatkoi työtään tässä oudoksi menneessä maailmassa. Ensin sulkemalla ja peruuttamalla ison osan omasta työnkuvastaan. Vuoden keskeisimmän sesongin äärellä.

Sitten tekemään rästejä pois, kokeilemaan uutta. Varovasti suunnitellen jopa mahdollista kesää ja luultavaa, tulevaa syksyä.

Kaunis kiitos tässä kohtaa työkavereille, joiden neuvokkuus ja toimeentarttuminen inspiroi ja auttoi rutkasti. Kiitos.

Museotyön perustehtävälle, dokumentoinnille syntyi erilaista aikaa ja tarvetta näin sulkuaikana. Omaa työtäni varten muodostui aika sekä tilaus harjoitella ja kokeilla miten lähiympäristön tallentaminen voisi sujua. En ole koskaan oikein perustanut tekniikasta, saati kokenut itseäni visuaalisena ihmisenä. Näillä valmiuksilla laitoin oman kytkypuhelimeni latinkiin ja lähdin ulos kuvaamaan lähiluontoa.

Muutaman puolikkaaksi rajatun naakan ja epämääräisen risukasan jälkeen piti keksiä vähän uusia kulmia koko asiaan.

Sulkuaikana on tullut lähiympäristö uudella tavalla tutkittavaksi. Pysähtyneestä maailmasta on löytynyt erilaisia muotoja sekä varjoja, rikkinäistä symmetriaa.

Ohessa muutama otos, jotka tarrautuivat dokumentointireissulta mukaan.


Mutkikas kohtaaminen

Aurinkoinen vanhus

Sininen peilikuva

Juuret kasvavat vedestä

Tyyni ja epäsymmetrinen

Läpitunkeva kevät

Ajankohtaisia asioita


Onko sinulla innostavia otoksia lähimetsästä, kotipihaltasi tai vaikkapa keittiön ikkunalaudalta?

Olisi kovin mukavaa, jos linkkaisit otoksiasi minulle ihasteltavaksi osoitteeseen martti.koski@pori.fi 

Valoa ja kaikkea kaunista toukokuuhun.

maanantai 4. toukokuuta 2020

Museon arki muuttui koronan vuoksi, osa 6: Mitä ihmettä museolehtori tekee etänä?


Tässä blogikirjoitusten sarjassa museon työntekijät kertovat, millaisia muutoksia kevään 2020 koronavirus toi heidän töihinsä. Nyt työstään kertoo museolehtori Carita Tulkki.


Ensimmäiset etätyöpäivät olivat jännittäviä; vaikka käytänkin tietotekniikkaa päivittäin, niin mietin, että osaanko sittenkään ottaa yhteyttä työkavereihin Teams-kokouksen merkeissä, entä miten yhteydet yleensäkään toimivat kotoa käsin, pääsenkö käsiksi kaikkiin tarvitsemiini tiedostoihin ja mitä papereita ja kirjoja olisikaan pitänyt raahata työpaikalta kotiin taustatyötä varten? Olemme jo vuosien ajan kehittäneet museossa sisäistä tiedotusta, erilaisten asemien, alustojen ja ohjelmien käyttöä, tietenkin yhdessä kaupungin it-palveluiden, mutta myös ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Nyt sen työn tulos on edessämme: homma toimii!

No mitä minä, museolehtori, täällä kotona sitten teen? Onhan iso osa työtäni kuitenkin yleisötyön organisointia ja toteuttamista sekä opastamista. Kun museoiden näyttelyt sulkeutuivat maaliskuussa, kaikki ryhmävaraukset ja yleisötilaisuudet, joita oli aika runsaasti, peruutettiin toukokuun loppuun asti. Etätöissä pitää pysytellä, jos työtehtävät sen vain sallivat. Nyt olen ehtinyt perehtyä sellaisiin asioihin, joita muuten olen tehnyt tunnin silloin, toisen tällöin. Olen mm. päivittänyt omaan työhöni liittyen Satakunnan Museon näyttelytyön opasta, miettinyt kahteen tulevaan näyttelyyn koululaisille ja muulle yleisölle sopivaa ohjelmaa ja olen mukana työryhmässä, jossa suunnitellaan Satakunnan Museon ja Porin taidemuseon organisaatiouudistusta. Yhteistyössä museolaisten kanssa olemme myös koostaneet yhteen ja mainostaneet jo valmiiksi olemassa olevia digitaalisia sisältöjä sekä tuottaneet uusia.

Tällä hetkellä suunnittelen kesän sekä syksyn tapahtumia. Mukana työssä on tavalla tai toisella lähes koko museon henkilökunta ja useita muita tahoja. Tulevaa suunnittelemme ajatuksella, että elämä palautuu normaaliin uomaansa viimeistään elo-syyskuussa. Osa kevään peruuntuneista tilaisuuksista pyritään järjestämänä syksyllä, mutta sen lisäksi tulee paljon uutta. Jotta nämä kymmenet Satakunnan Museon neljässä eri museossa pidettävät tilaisuudet– luennot, kulttuuri-iltapäivät, lasten työpajat, Porin Päivän –viikon, joulun tapahtumat, museon ystävien tilaisuudet ym. ym. – saadaan sovitettua yhteen ja lopulta järjestettyä, vaatii se kalenterin hallintaa, monta sähköpostiviestiä, puhelua ja kokousta. Tuloksena tästä suunnittelusta on toivottavasti loppukesällä ulos putkahtava kaiken kattava esite ja syyskauden kiinnostavat ja laadukkaat tapahtumat.

Lyijykynä ja paperikalenteri ovat edelleen päteviä työvälineitä vaikka sähköinen kalenteri on päivittäin ahkerassa käytössä Carita Tulkilla.

Etätyö on paljolti yksinäistä puurtamista, mutta päivääni piristävät asiakkailta ja työkavereilta tulevat viestit ja puhelut. Vähän epävirallisempaan kahvipöytä-ryhmään kilahtaa joltakin kollegalta aina silloin tällöin hauska kuva tai kommentti työpäivän kulusta. Ihanaa on nähdä tuttuja kasvoja Teams-kokouksessa. Sitten en olekaan enää niin yksin. Ja puolisoni työskentelee naapurihuoneessa. Tapaammekin pian muutaman askeleen päässä olevassa keittiössä lounaan ja kahvin merkeissä!

Carita Tulkki, Satakunnan Museon museolehtori