maanantai 4. toukokuuta 2020

Museon arki muuttui koronan vuoksi, osa 6: Mitä ihmettä museolehtori tekee etänä?


Tässä blogikirjoitusten sarjassa museon työntekijät kertovat, millaisia muutoksia kevään 2020 koronavirus toi heidän töihinsä. Nyt työstään kertoo museolehtori Carita Tulkki.


Ensimmäiset etätyöpäivät olivat jännittäviä; vaikka käytänkin tietotekniikkaa päivittäin, niin mietin, että osaanko sittenkään ottaa yhteyttä työkavereihin Teams-kokouksen merkeissä, entä miten yhteydet yleensäkään toimivat kotoa käsin, pääsenkö käsiksi kaikkiin tarvitsemiini tiedostoihin ja mitä papereita ja kirjoja olisikaan pitänyt raahata työpaikalta kotiin taustatyötä varten? Olemme jo vuosien ajan kehittäneet museossa sisäistä tiedotusta, erilaisten asemien, alustojen ja ohjelmien käyttöä, tietenkin yhdessä kaupungin it-palveluiden, mutta myös ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Nyt sen työn tulos on edessämme: homma toimii!

No mitä minä, museolehtori, täällä kotona sitten teen? Onhan iso osa työtäni kuitenkin yleisötyön organisointia ja toteuttamista sekä opastamista. Kun museoiden näyttelyt sulkeutuivat maaliskuussa, kaikki ryhmävaraukset ja yleisötilaisuudet, joita oli aika runsaasti, peruutettiin toukokuun loppuun asti. Etätöissä pitää pysytellä, jos työtehtävät sen vain sallivat. Nyt olen ehtinyt perehtyä sellaisiin asioihin, joita muuten olen tehnyt tunnin silloin, toisen tällöin. Olen mm. päivittänyt omaan työhöni liittyen Satakunnan Museon näyttelytyön opasta, miettinyt kahteen tulevaan näyttelyyn koululaisille ja muulle yleisölle sopivaa ohjelmaa ja olen mukana työryhmässä, jossa suunnitellaan Satakunnan Museon ja Porin taidemuseon organisaatiouudistusta. Yhteistyössä museolaisten kanssa olemme myös koostaneet yhteen ja mainostaneet jo valmiiksi olemassa olevia digitaalisia sisältöjä sekä tuottaneet uusia.

Tällä hetkellä suunnittelen kesän sekä syksyn tapahtumia. Mukana työssä on tavalla tai toisella lähes koko museon henkilökunta ja useita muita tahoja. Tulevaa suunnittelemme ajatuksella, että elämä palautuu normaaliin uomaansa viimeistään elo-syyskuussa. Osa kevään peruuntuneista tilaisuuksista pyritään järjestämänä syksyllä, mutta sen lisäksi tulee paljon uutta. Jotta nämä kymmenet Satakunnan Museon neljässä eri museossa pidettävät tilaisuudet– luennot, kulttuuri-iltapäivät, lasten työpajat, Porin Päivän –viikon, joulun tapahtumat, museon ystävien tilaisuudet ym. ym. – saadaan sovitettua yhteen ja lopulta järjestettyä, vaatii se kalenterin hallintaa, monta sähköpostiviestiä, puhelua ja kokousta. Tuloksena tästä suunnittelusta on toivottavasti loppukesällä ulos putkahtava kaiken kattava esite ja syyskauden kiinnostavat ja laadukkaat tapahtumat.

Lyijykynä ja paperikalenteri ovat edelleen päteviä työvälineitä vaikka sähköinen kalenteri on päivittäin ahkerassa käytössä Carita Tulkilla.

Etätyö on paljolti yksinäistä puurtamista, mutta päivääni piristävät asiakkailta ja työkavereilta tulevat viestit ja puhelut. Vähän epävirallisempaan kahvipöytä-ryhmään kilahtaa joltakin kollegalta aina silloin tällöin hauska kuva tai kommentti työpäivän kulusta. Ihanaa on nähdä tuttuja kasvoja Teams-kokouksessa. Sitten en olekaan enää niin yksin. Ja puolisoni työskentelee naapurihuoneessa. Tapaammekin pian muutaman askeleen päässä olevassa keittiössä lounaan ja kahvin merkeissä!

Carita Tulkki, Satakunnan Museon museolehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti